Ajka MSZP-s, Tapolca jobbikos, Sümeg fideszes – de nagyon

D  VG20150316017
2015.03.23. 12:30
Három, egymástól teljesen eltérő politikai színezetű területre szakadt a Veszprém megyei 3-as számú választókerület, ahol április 12-én időközi országgyűlési választást tartanak egy fideszes képviselő halála miatt.

A pártokat teljes bizonytalanságban tartó hármas tagolódást igazolta az az MSZP megbízásából készült közvélemény-kutatás is, amely közel közel 900 ember megkérdezésével március 18. és 20. között készült.

A Publicus Research vizsgálata szerint a veszprémi 3-as választókörzetben – ahogy azt más, korábbi kutatás is kimutatta – a Fidesz a legnépszerűbb párt (39 százalék), a Jobbik a második (37 százalék), és harmadik az MSZP (16).

A jelöltek támogatottsága viszont teljesen elválik a pártpreferenciáktól. Ajka, Tapolca és Sümeg járás választói más-más párt jelöltjét támogatják, ráadásul Ajkán és Tapolcán nagyon komoly az első helyezett előnye a többi jelölthöz képest, de Sümegen is igen jelentős a különbség az élen álló javára.

A felmérés szerint a legnépesebb járást, Ajkát Pad Ferenc, az MSZP–DK jelöltje uralja. Az itt élő biztos pártválasztók kereken 50 százaléka válaszolta azt a közvélemény-kutatóknak, hogy három hét múlva a baloldali jelöltre fognak szavazni. A második helyre befutott Fidesz–KDNP-s Fenyvesi Zoltán csak a szocialisták támogatottságának felét érte el: Fenyvesi 26, a jobbikos Rig Lajos pedig 19 százalékot kapott.

Tapolca járásban a Jobbik tarol: itt Rig Lajos támogatottsága 51 százalék. Ebben a körzetben a fideszes jelöltre 29, az MSZP-DK-s jelöltre pedig 13 százalék mondja azt, hogy biztosan támogatni fogja voksával.

A Publicus telefonos kutatása szerint Sümeg járásban a Fidesz vezet, de 16 százalékkal lemaradva követi a Jobbik. A Publicus mérése szerint a fideszes Fenyvesi Zoltán 47, a jobbikos Rig Lajos 31, az MSZP–DK-s Pad Ferenc pedig 16 százalékot kapott.

A közvélemény-kutatás Indexhez eljuttatott verziója nem tartalmaz összesített adatot a jelöltek teljes választókerületre vonatkozó esélyeiről, és a három terület eltérő népessége miatt a rendelkezésre álló adatokból arra nem is tudunk következtetni. 

Az időközi országgyűlési választásra mindhárom politikai csoport rástartolt, hiszen más-más okokból, de mindegyiküknek fontos a győzelem. A Fidesz mellett a Békemenet is demonstrál majd, a kormánypártnak ugyanis nagyon kell, hogy fel tudjon mutatni legalább egy győzelmet, miután a veszprémi vereséggel odalett a kétharmad a parlamentben. A Fidesz múlt héten már megkezdte a negatív kampányt, és nekiment a Jobbik emberének. Viszont közben az is elterjedt, hogy a kormányoldalon a nagy energiabevetés ellenére komolyan számolnak az esetleges vereséggel. Az MSZP–DK-koalíció pedig a vasárnapi időközi önkormányzati választáson elért igen jelentős győzelmére próbál alapozni, és elsősorban Ajkát igyekszik mozgósítani. A Jobbik a tapolcai hídfő állás miatt érzi úgy, hogy neki áll a zászló, és újabb országgyűlési mandátumot szerezhet.